- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Mari compozitori români: Theodor Rogalski
Marți, 31 martie, de la ora 13:00, la Radio Clasic vă invităm să ascultați suita simfonică Trei dansuri românești de Theodor Rogalski, formată din Joc din Ardeal, Gaida și Hora din Muntenia, bazată pe teme de joc românești și aromânești, cu o orchestrație deosebit de elaborată.
Compozitorul, dirijorul și pianistul român, de origine poloneză, Theodor Rogalski (1901-1954), discipol al lui Vincent d’Indy (compoziție) și al lui Maurice Ravel (orchestrație) și unul din muzicienii care au jucat un rol important în activitatea muzicală a Radioului public (dirijor și colaborator la alcătuirea orchestrei simfonice în 1930, membru al comisiei artistice și unul din ctitorii programului muzical), a simțit de timpuriu atracția pentru folclorul muzical și pentru prelucrarea folclorică, gen în care a excelat. Încă din perioada interbelică a avut legătură directă cu această muzică, când era membru al comisiei artistice Radio, unde a admis pentru difuzare tarafurile tradiționale (Ion Matache, Ioniță Bădiță, Tică Lătărețu, Nicolae Zlătaru, Costică Vraciu, Ion Luca-Bănățeanu etc.), dar și pe Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ioana Radu, Rodica Bujor, Grigore Kiazim și alți interpreți ai primei generații, socotită ca generația de aur a muzicii populare românești.
În anul 1950, Rogalski a scris o pagină de mare succes a școlii românești de compoziție cu suita simfonică Trei dansuri românești, formată din Joc din Ardeal, Gaida și Hora din Muntenia, bazată pe teme de joc românești și aromânești, cu o orchestrație deosebit de elaborată. Suita este cântecul de lebădă al compozitorului și a fost publicată post-mortem abia în 1957 la Editura de Stat pentru Literatură și Artă. Vom vedea în cele ce urmează de ce atât de târziu.
Descris ca un joc mândru de flăcăi voinici, Joc din Ardeal a fost făurit din prelucrarea a trei jocuri ardelene culese de Achim Stoia din zona Sibiului.